Re: Альпийская горка 2016

16
насправді питання укриття альпійської гірки -
це питання не затрачених людино-годин,
а всього лиш підбору видів, що будуть там рости
якщо йдеться про класичні хуміфуза-каманчіка-роданта-фрагіліс-поліаканта,
за останніми моїми спостереженнями ще віпплеі,
то їх нічим не злякати

але минулого сезону весною у мене майже повністю зігнила поттсіі
(втім, це сталося весною під час 20-градусної спеки, до чого рослина не була готова,
і вона сама зарубцювалася і досить непогано відросла за літо )
Постійно опускають вуха на зиму і потім уже не піднімаються молоді прирости імбрікати.
Загнив зимою один із сіянців erinacea SB1422, хоча я думаю, що це і не дивно для сіянця,
який ще не утворив добротних круглих сегментів, а стояв напівциліндричним одним пагоном.

тому придатними для відкритої гірки є орієнтовно 20-30-40 видів (форм, гібридів, культиварів),
(можна про них почитати на kakteengarten.de)
а для решти треба подбати і про сонячне місце з нахилом на південь, і відразу
бажано передбачити можливе розміщення захисного каркасу на зиму.

Для мене останній варіант цікавий лише для ехіноцереусів-коріфант-необессій,
робити каркас для опунцій - необгрунтована розкіш......

17
У мене саме класичні хуміфуза-каманчіка-фрагіліс-віпплеі-макроріза..... Отже, можна не хвилюватись за них....
Передаю величезний привіт своїй мрії, якщо ти надієшся, що я здамся, то ти помиляєшся.

18
Skeptyk, Константин Дзюган, Type1, Alexandr, Систематик писав:SW of USA (South West - штати СA, AZ, NV, UT, NM, CO) - це 30-40 родів:
склеро, педіо, тумеї, ехіномастуси, ехіноцереуси, коріфанти, ескобарії, ехінокактуси, ферокактуси, деякі морозостійкі мамілярії я б сюди ще додав наприклад Mammillaria wrightii, Mammillaria heiderii v. meiacantha, M. tetrancistra, M. viridiflora, епітеланти, гландуліки, телокактуси, звісно опунції, одним словом, http://www.americansouthwest.net/plants/cacti/ , але це вже типовий офтопік.
Так как это оф-топ в теме " Sclerocactus: от семени к прививке и обратно ", переношу обсуждение в эту тему.

И у меня вопрос, так как предыдущее обсуждение интересовало именно в этом ключе: а что из этого списка можно оставлять на зиму в альпийской горке в какой-либо перспективе: корнесобственно или в прививке на опунции или ехиноцереусе; с накрытием от атмосферных осадков или без; в горшке или в открытом грунте???

19
На власному корінні у відкритому грунті можна вирощувати коріфанти, ескобарії, необессії, ехіноцереуси (бажано з верхнім накриттям у зимовий період). Звісно опунції нічого такого не потребують....
Щепленими на зимостійкі ехіноцереуси (опунції) можна вирощувати склеро/педіо....

P.S. Сенс у вирощуванні в горщику зимостійких рослин?
Передаю величезний привіт своїй мрії, якщо ти надієшся, що я здамся, то ти помиляєшся.

20
Alexandr писав:На власному корінні у відкритому грунті можна вирощувати коріфанти, ескобарії, необессії, ехіноцереуси (бажано з верхнім накриттям у зимовий період). Звісно опунції нічого такого не потребують....
Щепленими на зимостійкі ехіноцереуси (опунції) можна вирощувати склеро/педіо....
Ещё из южно-американцев можно Gymnocalycium gibbosum. Это традиционный список, а кроме этих, хотя бы теоретически что-то возможно?
Alexandr писав:Сенс у вирощуванні в горщику зимостійких рослин?
Просто не всякое морозостойкое растение, является зимостойким. И если не продумать очень хороший дренаж, то лучше растение оставить в горшке, чтоб от лишней влаги не сгнили корни - в горшке этого проще добиться. Но в перспективе, думаю, любому растению грамотно можно организовать открытый грунт.

21
все починається з горщика....
наприклад, я вже кілька років тримаю в горшках ехіноцереуси
(тріглохіди, вірідіфлоруси, рейхенбахіі), бо нема ще для них сформованої окремої гірки,
а садити між опунціями нема змісту - заростуть, закриють

всякі склеро-педіо - теж перший час будуть рости в горшках,
коли виростуть ехіномастуси дазіакантуси - будуть зимувати в горшках,
спочатку під верхнім захистом
Цього року тестую maihueniopsis darwinii v. hickenii, щеплені на опунціях...теж звичайно в горшках

це не ті рослини, на яких можна відразу ставити екстремальні експерименти у відкритому грунті,
хоча на cactus-art.biz свого часу пропагували тримати так педіокактуси, щеплені на опунціях.

До речі, щойно пройшовся з ліхтариком подивитися, як позивають зимостійкі опунції
в ящиках, які я вперше залишив на зиму надворі...позамерзали оці від Пілтца
5898 spec. - Bl. orange-rot, frosthart im Freiland bis -20°C
тобто розмерзлися біля південної стіни будинку і звисають - очевидно гнилі...
А я залишив там три досить великі рослини (висотою до 25-30 см)
і навіть не пригадую, чи маю окремо в теплиці "запасні" для збереження генофонду

одним словом, ставте експерименти....і тільки тоді,
коли є збережено запасні рослини в неекстремальних умовах зимівлі

22
Систематик писав:Это традиционный список, а кроме этих, хотя бы теоретически что-то возможно?
Не тільки теоретично, а й практично можливе вирощування як щеплених так і кореневласних Austrocactus bertinii, hibernus, patagonicus, spiniflorus...Деякі з цих Austrocactus"ів Олексій Брєдіхін вирощує у відкритому грунті Воронежа (щепленими на опунцію фрагіліс та кореневласними)....
А ось теоретично можливе вирощування в південних областях України рослин роду Pyrrocactus, які носять помітку 17 у С. Брека....
Практично можливе вирощування Maihuenia patagonika, poeppigii. Теоретично Maihuenia valentinii....

24
Звичайно НІ.... Їх спочатку потрібно насіяти стільки щоб матеріал для експериментів... Я лише написав, що вже було доведено практично вирощування аустрокактусів у відкритому грунті....

25
Alexandr писав:А ось теоретично можливе вирощування в південних областях України рослин роду Pyrrocactus, які носять помітку 17 у С. Брека....
А подробнее - это что???
У меня есть куча материала Pyrrocactus occultus, не знаю с пометкой ли они "17", но попробую привить на хумифузу и оставить следующей зимой на улице.

26
Точніше це:
1182-andreaeana L582 /17/ Famatima, Arg., stout red spines
1183-strausianus /17/ Mendoza, (= atrospinosus)
1183.7-bulbocalyx /17/ Mazan, La Rioja, heavy curved spines
1186-megliolli /17/ San Juan, Arg., short curved spines
1187-bulbocalyx /17/ (sanjuanensis) thick incurved yellow grey sp
1187.5-strausianus /17/ grey green body, red spines
1187.58-strausianus JN51 /17/ El Mirador, San Juan, red flowers
1187.6-strausianus R542 /17/ Cacheuta, Mendoza
1187.65-umadeave /17/ dense silvery spines, copper flowers
1187.68-umadeave /17/ Tastil, Salta 2500m
Це всі, що у каталозі Стівена Брека носять відмітку "17"....

28
це теоретично
а практично їх треба тримати взимку в закритому неопалюваному парнику,
до того ж щепленими на морозостійкі опунції або ехіноцереуси,
які мають властивість додавати витривалості прищепленим рослинам

і коментарі у каталозі Новака для страуссіанусів
JN 956 straussianus – south area (winter temperature -18), before Malargue, Mendoza, Arg. 1465m (d) 12,-
JN 959 straussianus – south area (winter temperature -18), 4km of Digue Blas Bristolii, Mendoza, Arg. 1478m (d) 12,-
JN 960 straussianus, south area (winter temperature -18), Loncoche, Mendoza, Arg. 1461m (d) 12,-

якраз справдяться лише за умови застосування низки запобіжних заходів

P.S. Євгене, радий Вас бачити...як поживає гірка?

29
Андрiю, дякую. Тобi величезний привiт.
Горку в сентябре сего года рассадил- отвел площадь побольше. На старой места маловато стало. Пару опунций ( поттсии и энгельмании) не успел еще пересадить. Не хотел фото неоконченной горки выкладывать.
Вот смотрю какие вы молодцы и думаю тоже чего-нибудь посеять, а то давно уже ничего не сеял.
straussianus в Мендосе встречается и выше 2х км- эти покрепче будут.
Александр, гиббосумы и аустрокактусы почти все, имеющиеся в продаже, с побережья Атлантики Рио-негро и Чубут где температуры ниже -10 не опускаются.

Повернутись до “Місце під сонцем (лампи, теплиці, відкритий ґрунт)”